Biografie

Patrice van Ramshorst

Patrice van Ramshorst is geboren in Den Haag in 1955. Haar opleiding genoot ze aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva te Groningen en later aan de Academie voor Museologie Reinwardt te Leiden. Na haar opleiding werkte ze meerdere jaren in het voortgezet onderwijs. Sinds 1982 werkt ze als vrij kunstenaar en geeft ze regelmatig workshops.

Patrice woont en werkt in Maastricht sinds 1986. Haar inspiratie vindt ze door het reizen buiten Europa, waaronder Kenia, Marokko, China, Mexico, Indonesië en het Caribisch gebied. Daar vindt ze de magie, de rituelen, de symboliek en het aardse waar ze zich thuis bij voelt.

Ze werkt meestal in series, dit geldt zowel voor haar schilderijen als de collages op hout en gemengde technieken. De Afrikaserie, de Elementen, Metaforen, Amuletten, Opera en Frida Kahlo zijn hier voorbeelden van. Haar werk is voornamelijk figuratief. De mens, vaak de vrouw, staat centraal; haar kracht, trots, kwetsbaarheid, vitaliteit en veerkracht.

De krachtig geschilderde figuren komen tot leven door middel van een techniek die uit meerdere lagen bestaat. De onderschildering wordt in acryl aangebracht en vervolgens volgen meerdere lagen olieverf. Deze kunnen variëren van transparant en vloeiend, tot dik en pasteus. Indien nodig, voegt ze een scala aan diverse materialen toe aan het doek, zoals in de Frida Kahlo-serie.

Haar kleurgebruik is uitbundig, heftig en warmbloedig. De doeken ontstaan impulsief, min of meer instinctmatig.